Sider

søndag 30. januar 2011

Valgets kvaler


Ting som skjer i Uganda når ikke så ofte nyhetene hjemme i Norge, eller i resten av verden for den sags skyld. Det har for eksempel ikke stått noe om økingen av dødsfall som har skjedd over de siste månedene. Hver dag hører vi om mennesker som har blitt drept uten noen form for motiv; barn blir funnet uten hode, kvinner med avskårede bryst og menn brent til de er ugjenkjennelige.  Hver dag ser vi pårørende uttale seg om hendelsene; skrikene deres skjærer gjennom marg og bein, sorgen deres er utholdelig, desperasjonen etter å finne ut hvorfor preger hele folket.

En nyhet som faktisk har nådd internasjonale medier er drapet på David Kato; forkjemper for homofiles rettigheter i et land der homofili har dødsstraff – og det var akkurat dette som var prisen for hans uttalelser; døden. Ugandere er opptatte av ytringsfrihet – til noen sier noe de ikke vil høre. Det var dette drapet som måtte til for at det internasjonale samfunnet krevde etterforskning, det var dette drapet som måtte til for å få en kondolanse fra selveste Barack Obama, det var dette drapet som måtte til for at folk skulle få opp øynene de grusomhetene som blir begått. Det er bare det ekstreme som er verdig medienes lys, det må en tragedie til for at verden skal bli sjokkert.

18. februar er det valg i Uganda og Yoweri Musevini stiller til valg for sin sjette periode som president. I 25 år har han sittet som overhode i et land der folk mangler mat, vann, tak over hodet, familie, utdannelse og håp for en bedre framtid. Sjansen for at han blir gjenvalgt er stor; det er han som sitter på pengene – folk trenger penger, stemmer kan kjøpes. Korrupsjon er en stor del av dette landet; du finner det fra de øverste lederne til småfolket i slummen. Det er i kjernen av alle forhandlinger, der en naturlig del av samfunnet.

De sier det er fred i Uganda, men det de ikke vet er at fred er mer enn fravær av krig. Den jødiske filosofen Baruch Spinoza sa ”Peace is not an absence of war, it is a virtue, a state of mind, a disposition for benevolence, confidence, justice”. Hvis fred inkluderer rettferdighet – hvordan kan Uganda ha fred når hele samfunnet er korrupt? Hvordan kan de har fred når folk sulter? 

5 kommentarer:

 1. Takk for at du reagerer, Thea - og formidler det videre.

  SvarSlett
 2. Dette er kjempeviktig. Fortsett sånn. Informer oss !!

  SvarSlett
 3. Hei Thea! Ja, nyheten om drapet på David Kato nådde faktisk Norge, leste det på tekst-tv og da tenkte jeg på deg som er i Kampala. Flott innlegg dette også Thea, vi følger med:-)
  Morsomt bilde med deg bak på hengeren, var det når dere flyttet? Fikk meg til å tenke på når dere var små og satt på bak i hengeren på den lille traktoren til "Besse" ;.)-ned for å bade.
  Klem Marianne

  SvarSlett
 4. For et innlegg! Vi vil be for valget og landet. Takk for at du forteller oss om det avisene våre ikke bryr seg om. -Lolau

  SvarSlett
 5. Og det værste er at det nok ikke bare er i Ugande det er slik :-( men flott at du tar det opp. folk trener å høre det ( vi trenger å høre det!!!)

  Hilsen Janita

  SvarSlett